مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب غرب استان تهران: بزرگترین چالش کاهش سطح سفرههای زیرزمینی است
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب غرب استان تهران با ابراز نگرانی از کاهش سطح سفرههای زیرزمینی منطقه غرب استان تهران، بر لزوم جلوگیری از مهاجرت افراد به این منطقه تاکید کرد و گفت: ظرفیت منابع آب موجود در منطقه، تاب بارگذاری جمعیت بیشتر را ندارد. “حسین نوری” با تشریح ویژگیهای جغرافیایی و جمعیتی محدوده زیرپوشش […]
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب غرب استان تهران با ابراز نگرانی از کاهش سطح سفرههای زیرزمینی منطقه غرب استان تهران، بر لزوم جلوگیری از مهاجرت افراد به این منطقه تاکید کرد و گفت: ظرفیت منابع آب موجود در منطقه، تاب بارگذاری جمعیت بیشتر را ندارد.
“حسین نوری” با تشریح ویژگیهای جغرافیایی و جمعیتی محدوده زیرپوشش شرکت آب و فاضلاب غرب استان تهران، از رشد چهار درصدی جمعیت مهاجر به منطقه غرب استان تهران و توسعه باغویلاها و انشعابهای غیرمجاز به عنوان چالشهای اساسی این شرکت نام برد و مهمترین برنامه آبفای غرب استان تهران را در شرایط خشکسالی موجود، توزیع عادلانه آب بین مشترکان این شرکت خواند.
وی با بیان اینکه شرکت آبفای غرب استان تهران یکی از شرکتهای اقماری آب و فاضلاب استان تهران محسوب میشود، افزود: وجه تمایز شرکتهای اقماری با شرکتهای مناطق ششگانه تهران این است که بخش زیادی از عملیات تامین، ساخت مخازن، حفر چاهها و اجرای شبکه فاضلاب شرکتهای مناطق توسط شرکتهای تامین و تصفیه و فاضلاب تهران انجام میشود اما در شرکتهای اقماری تمامی این فعالیتها توسط خود شرکتها انجام میشود.
وی ماهیت عملکرد شرکتهای اقماری آب و فاضلاب استان تهران را مشابه شرکتهای آب و فاضلاب استانی دانست و با بیان اینکه شرکتهای اقماری همچون شرکتهای استانی تمامی پروسه چرخه آب شامل تامین، انتقال، ذخیرهسازی و توزیع آب و جمعآوری و تصفیه فاضلاب را به صورت مستقل انجام میدهند، تصریح کرد: تفاوت شرکتهای اقماری بهویژه شرکت آبفای غرب استان تهران با شرکتهای استانی، رشد بالای جمعیت مهاجر در محدوده شرکتهای اقماری است که قابل مقایسه با شرکتهای استانی نیست.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب غرب استان تهران محدوده زیرپوشش این شرکت را ۱۰ شهر و ۸۲ روستا در قالب سه شهرستان شهر قدس، شهریار و ملارد برشمرد و گفت: شهرستان قدس شامل شهر قدس و یک روستای بزرگ به نام هفتجوی، شهرستان ملارد شامل شهر ملارد، صفادشت و روستاهای اطراف و شهرستان شهریار شامل شهرهای شهریار، اندیشه، وحیدیه، فردوسیه، صفادشت، باغستان و شاهدشهر است.
به گفته وی، میانگین رشد جمعیت مهاجر در محدوده شرکت آبفای غرب استان تهران سالانه دستکم چهار درصد است که رشد بسیار سریعی است و میطلبد پروژههای بسیار زیادی هر سال اجرا شود و این در سالهای خشکسالی مضاعف میشود و بخشی از پروژهها باید برای رفع کمآبی و بخش دیگری از پروژهها در راستای جبران کاهش آبدهی چاهها باشد که امسال با آن مواجه هستیم ضمن آنکه هماکنون به دلیل تداوم خشکسالی و کاهش سطح آبهای زیرزمینی روزانه تعدادی چاه از مدار خارج میشود.
وی منابع تامینکننده آب مشترکان شرکت را سفرههای زیرزمینی عنوان و تصریح کرد: بهجز در شهرقدس که به میزان ۲۰۰ لیتر بر ثانیه از آبهای سطحی برداشت میشود، بقیه آب موردنیاز مشترکان آبفای غرب استان تهران از طریق چاهها تامین میشود که با توجه به مهاجرت بالا به منطقه، نیاز است تعدادی چاه برای تامین آب مشترکان جدید حفر و تجهیز و آمادهسازی و راهاندازی شود تا در این سالها که با خشکسالی سختی مواجه هستیم، مورد استفاده قرار گیرد.
وی ادامه این روند را با توجه به افت شدید سطح آبهای زیرزمینی منطقه ناممکن خواند و اظهار داشت: به دلیل خشکسالی، در چهار سال گذشته تغذیه سفرههای زیرزمینی اتفاق نیفتاده است و مدام از سفرهها و منابع آب زیرزمینی برداشت کردهایم.
نوری با بیان اینکه هماکنون از حداکثر ظرفیت آبدهی چاهها برای تامین آب مشترکان غرب استان تهران استفاده میشود، افزود: الان که در ابتدای زمستان قرار داریم، ساعتهای کارکرد چاههای محدوده شرکت و کارکرد تاسیسات مثل روزهای تابستان است و با این حال، سطح آب مخازن نیز مثل تابستان است و این بسیار خطرناک است.
به گفته وی، در سالهای پیش از خشکسالی اخیر، در چنین ایامی متوسط کارکرد چاههای منطقه بین ۱۵ تا ۱۷ ساعت و در تابستان ۲۰ ساعت بود اما اکنون میانگین کارکرد چاهها ۲۳.۵ ساعت در شبانهروز است که این امر، تاسیسات را فرسوده و تعمیر تاسیسات و تامین هزینه این تعمیرات را با چالش مواجه میکند و سفره زیرزمینی نیز لحظه به لحظه خالیتر و خطرناکتر میشود که امیدواریم با بهبود وضعیت بارندگیها از شرایط کنونی خارج شویم.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب غرب استان تهران خاطرنشان کرد: البته ما هر کاری که لازم و در توان و ظرفیت تاسیسات و امکانات موجود باشد، انجام میدهیم و از مردم نیز درخواست میکنیم با حداکثر صرفهجویی ممکن، نهایت همکاری را برای گذر از شرایط سخت کنونی داشته باشند.
وی ادامه داد: این نکته را نیز باید در نظر داشته باشیم که به دلیل تامین بخش عمده آب مشترکان شرکت آبفای غرب استان تهران از منابع زیرزمینی، حتی در صورت افزایش میزان بارشها در ماههای پیش رو، تاثیر آن در بهبود وضعیت ذخایر آبهای زیرزمینی زمانبر خواهد بود و افزایش سطح آب برخی چاهها دستکم به دو سال زمان نیاز دارد و در چنین شرایطی، همه تلاش ما این است که حتی در صورت تداوم شرایط کنونی و مواجهه با شرایط کمآبی، توزیع آب به صورت عادلانه صورت گیرد.
وی سپس دو عامل اصلی رشد چهار درصدی مهاجرت به محدوده زیرپوشش شرکت آبفای غرب را جابجایی شهروندان تهرانی به این منطقه و مهاجرت هموطنان سایر استانها به محدوده شرکت دانست و گفت: ساکنان جدید به دلایل گوناگون ازجمله مشکلات مالی، وضعیت آلودگی هوا، بازنشستگی و … در این منطقه مستقر شدهاند.
نوری افزود: در حالی که در دهه ۱۳۶۰ بیشترین میزان رشد جمعیت و زاد و ولد در کشور با میانگین رشد ۳.۵ درصد به ثبت رسیده است، اما رشد مهاجرت در منطقه زیرپوشش شرکت هماکنون چهار درصد و بسیار بالاتر از میانگین کشوری رشد جمعیت است.
وی شمار جمعیت زیرپوشش شرکت آبفای غرب استان تهران را دو میلیون و ۱۰۰ هزار نفر و تعداد آحاد را ۷۰۰ هزار اعم از خانگی و یا غیرخانگی خواند و اظهار داشت: تامین آب شرب این میزان جمعیت با توجه به محدودیت منابع آبی در شرایط خشکسالی کار بسیار سخت و رشد مهاجرت زنگ خطری برای این منطقه است و هر دستگاهی که بتواند رشد مهاجرت را دستکم به تعویق اندازد و یا سرعت آن را کاهش دهد، باید وارد عمل شود و اشتباه فاحشی خواهد بود که رشد مهاجرت در این منطقه کنترل نشود.
وی با بیان اینکه در بسیاری از استانها، ۸۰ تا ۹۰ درصد آب سطحی موجود برای مصارف کشاورزی استفاده میشود و شاید در سالهای خشکسالی، سهم آب کشاورزی کاهش یابد و یا کشاورزی از طریق گسترش شیوههای نوین آبیاری مثل آبیاری تحت فشار انجام شود تا سهم بیشتری از آبهای سطحی به آب شرب اختصاص یابد، افزود: در استان تهران، این امکان وجود ندارد و هر آنچه که میتوان برای تامین آب شرب استفاده کرد، هماکنون در حال بهرهبرداری است و به این دلیل، تنها کار ممکن، کنترل رشد و اسکان مهاجران در استان تهران است.
وی تصریح کرد: اگرچه جمعیت کشور رو به پیری است و افزایش جمعیت امری ناگزیر و ضروری است، اما کنترل مهاجرت به استان تهران باید اتفاق بیفتد و جلوی مهاجرت گرفته شود.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب غرب استان تهران یکی دیگر از چالشهای این شرکت را توسعه باغویلاها و استفادهکنندگان غیرمجاز برشمرد و گفت: با ادامه روند کنونی توسعه باغویلاها و استفادههای غیرمجاز، هرچه آب تامین کنیم، بخش زیادی از آن توسط اشتراکهای غیرمجاز استفاده خواهد شد.
بهگفته وی، نشستهای متعددی برای مقابله با این چالشها برگزار شده است و بهتازگی با دادستان جدید شهرستان شهریار نشستی در قالب کمیته حفظ حقوق عامه برگزار کردیم که خوشبختانه دستور خوبی توسط دادستان صادر شد تا نیروی انتظامی به عنوان ضابط با ما همراهی کند و شماری از صاحبان اشتراکهای غیرمجاز را با عنوان سرقت مشهود دستگیر و بازداشت کند که این اقدام تلنگری برای سایر استفادهکنندگان غیرمجاز خواهد بود.
به گفته وی، تاکنون هر اشتراک غیرمجازی را که قطع میکردیم، پس از مدت کوتاهی و گاه به فاصله ۲۴ ساعت، دوباره اشتراک غیرمجاز وصل میشد و با وجود محدودیتهای مالی، هزینههای زیادی برای قطع این اشتراکها پرداخت میکردیم که امیدواریم با دستور دادستان و همکاری نیروی انتظامی، این معضل به طور کامل برطرف شود.
وی از شناسایی بیش از هشتهزار اشتراک غیرمجاز در محدوده شرکت آبفای غرب استان تهران خبر داد و افزود: از ابتدای امسال تاکنون حدود ۲۳۷۰ اشتراک را به مجاز تبدیل کردهایم و بیش از ۵۸۰۰ اشتراک نیز تاکنون قطع شده است که امیدواریم با هماهنگی خوب بین فرمانداریها و شورای تامین و دادستانها، سرعت رشد اشتراکهای غیرمجاز کاهش یابد و قطع آنها قانونمندتر و برخورد با صاحبان اشتراک غیرمجاز شدیدتر شود.
مدیرعامل شرکت آبفای غرب استان تهران سپس با اشاره به پیشرفت خوب پروژههای توسعه شبکه جمعآوری بهداشتی و تصفیه فاضلاب در محدوده این شرکت، اظهار داشت: خوشبختانه بهواسطه عملکرد خوب مدیران پیشین بهویژه در بخش فاضلاب در مقایسه با سایر شرکتهای اقماری پیشرو هستیم و هماکنون در پنج نقطه و پنج شهر ازجمله شهرقدس، شهریار، ملارد و صفادشت تصفیهخانه فاضلاب در حال بهرهبرداری داریم و در سایر شهرها نیز مشغول مطالعه هستیم تا بتوانیم شبکه فاضلاب را در این شهرها اجرا کنیم.
وی پوشش فاضلاب شرکت آبفای غرب استان تهران را ۲۵ درصد اعلام و خاطرنشان کرد: واحد دوم تصفیهخانه فاضلاب شهر قدس در حال پیگیری برای ساخت است و در چهار ماه آینده پیمانکار پروژه انتخاب خواهد شد و ارتقای واحد نخست را نیز در دستورکار قرار دادهایم که اسناد فنی در حال جمعآوری است تا بتوانیم از ۳۵ درصد پوشش کنونی خدمات جمعآوری بهداشتی فاضلاب در شهرقدس، به ۶۰ تا ۷۰ درصد در چهار سال آینده برسیم.
نوری افزود: در شهریار نیز تصفیهخانه فاضلاب در حال بهرهبرداری است و پروژههای خطوط انتقال و شبکه را سرعت بخشیدهایم تا درصد پوشش فاضلاب را افزایش دهیم ضمن آنکه در ملارد تصفیهخانه فاضلاب فعال است و به دنبال انتخاب پیمانکار برای اجرای خطوط انتقال و شبکه در مناطق فاقد شبکه هستیم.
به گفته وی، در صفادشت نیز قرارداد خوبی به صورت بیع متقابل با شهرداری امضا شده که در حال اجراست و ظرف سه سال آینده به بهرهبرداری میرسد و تقریبا ۶۰ درصد شهر زیرپوشش خدمات دفع بهداشتی فاضلاب قرار خواهد گرفت.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب غرب استان تهران سپس درباره رفتار مصرفی مشترکان این شرکت، گفت: مصارف عمده مشترکان ما نزدیک الگوی مصرف آب است البته مشترکان پرمصرف و بدمصرف داریم که جریمههایی در نظر میگیریم و محدودیتهای مصرف برای آنان اعمال میشود.
وی درباره برنامههای شرکت برای تامین آب مشترکان در تابستان پیش رو، اظهار داشت: عملیات اجرایی ما چهار برابر سال گذشته است و با سرعت پروژهها اعم از حفر چاه، احداث خطوط انتقال، احداث خطوط انتقال برق، تجهیز و راهاندازی چاهها، احداث ۴۰ هزار مترمکعب مخزن در حال اجراست و در کنار این فعالیتها، اقدامهای مدیریت مصرف توسط روابط عمومی و معاونت مشترکان و نیز اقدامهای مهندسی مجدد و احیا و بازسازی چاهها و اصلاح شبکهها، در حال انجام است تا توزیع آب با کیفیت خوب و به صورت عادلانه انجام شود.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب غرب استان تهران یکی از راههای متعادلسازی مصرف آب را استفاده از ابزارهای قیمتی دانست و گفت: با توجه به اینکه آببها بسیار ناچیز است، مشترکان مقاومتی در برابر پرداخت قبوض آببها ندارند اما چالش ما اشتراکهای غیرمجاز است چراکه گاه ساختوسازهای غیرمجازی در داخل شهر انجام میگیرد و ما مطابق قانون نمیتوانیم به آنها اشتراک واگذار کنیم در حالی که در این مکان، زندگی و مصرف آب وجود دارد.
وی ابراز امیدواری کرد: شهرداریها این ساختوسازهای غیرمجاز را تعیین تکلیف و قانونمند کنند تا بتوانیم ضمن کنترل مصرف، آب بها از این واحدها دریافت کنیم.
وی با اشاره به ناچیز بودن قیمت آب در مقایسه با سایر خدمات، افزود: تا پیش از گران شدن بستههای اینترنتی، ارزانترین بسته بلندمدت اینترنتی ۶۲ هزار تومان به ازای دو ماه و حجم ۱۲ تا ۱۵ گیگابایت بود که هر نفر به طور متوسط ماهانه ۳۰ هزار تومان هزینه اینترنت تلفن همراه پرداخت میکرد اما متوسط آببهای هر نفر کمتر از ۱۰ هزار تومان در ماه یعنی حدود ۳۰۰ تومان در روز است و هر خانوار به طور متوسط ماهانه ۳۰ هزار تومان آببها پرداخت میکنند و سهم هیچ خدمات و کالایی در هزینه خانوار کمتر از سهم آب نیست و این معضل قیمت آب است.
نوری با اشاره به تجربه سفر خود به کشور آلمان در سال ۸۹، گفت: در جریان این سفر، مشاور آب آلمان توضیح میداد که پیش از برچیدن دیوار برلین، مردمان بخش غربی ماهانه معادل ۴.۲ یورو به ازای هر مترمکعب مصرف آب پرداخت میکردند و مصرف روزانه هر فرد ۱۱۰ لیتر بود؛ در حالی که مردمان بخش شرقی روزانه ۳۵۰ لیتر آب بدون پرداخت آببها مصرف میکردند و پس از برچیدن دیوار برلین، که پرداخت آببها برای جمعیت شرقنشین آلمان بهتدریج الزامی شد، مصرف سرانه به روزانه ۱۵۰ لیتر در مدت هشت سال کاهش یافت. بنابراین ابزار قیمتی به شدت در مصرف آب تاثیرگذار است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب غرب استان تهران در پایان درباره انتشار دوباره نشریه همکار، گفت: همکار یک نشریه نوستالژیک است و از زمانی که با قطع بزرگ و در چهار صفحه منتشر میشد و فضای مجازی نبود، هر هفته اخبارمان را با شوق و دوق در نشریه دنبال میکردیم و انتشار دوباره آن پس از چند سال وقفه در قالب نسخه الکترونیک و نسخه فیزیکی در شمارگان محدود، اقدامی خوب و به منزله مستندسازی و مستندنگاری برای آیندگان است تا همکارانی که سالهای آینده وارد شرکت خواهند شد، با دغدغهها و فعالیتهای وقت آشنا شوند و مسیر بهتری را برای آینده در پیش بگیرند.
وی خاطرنشان کرد: البته به نظر میرسد جای مدیران در هیات تحریریه نشریه خالی است چراکه عضویت مدیران در هیات تحریریه موجب میشود مسایل و ملاحظههای مدیریتی در تولید مطالب نشریه مورد توجه قرار گیرد.